»K preprečevanju zvišanja cen živil pripomorejo neposredni nakupi predvsem pri pridelovalcih, upoštevanja vreden dejavnik pri tem je tudi samooskrba.«
»Velja varuhovo priporočilo, predvsem državi, naj preveri možnost uveljavitve ukrepov tudi kot sistemskega načina reševanja težav v verigi preskrbe s hrano.«
»Obstaja utemeljen sum, da si določeni deležniki v verigi preskrbe s hrano v obliki pritiska na zniževanje cen pri dobavitelju na posreden način zaračunavajo nadomestilo za zmanjšanje prometa, dobavitelji govejega in prašičjega mesa pa so tako prisiljeni k poslovnemu sodelovanju po nekonkurenčnih pogojih. Oboje predstavlja sum nedovoljenega ravnanja. Ocenjujem, da je razlog tudi v znatni tržni moči kupcev do dobaviteljev.«
»Ocenjujem, da problematika ne predstavlja posamičnega primera, ampak sistemski način izvajanja nedovoljenih ravnanj od kupcev, torej trgovine v odnosu do rejcev in do klavnic ter klavnic v odnosu do rejcev.«
»Ocenjujem, da je glede na visok cenovni razpon problematiko mogoče ublažiti tako, da se cenovna nesorazmerja zmanjšajo. Znižanje cen na trgovinskih policah bi povečalo povpraševanje po kakovostnih kategorijah mesa pri potrošnikih, v klavnicah bi se sprostile skladiščne kapacitete, s tem pa bi se povečal tudi odkup pri rejcih.«
»Vsako kršenje nekih standardov, ki veljajo, je zame nedopustno. In če je dodajanje takšnih ali drugačnih aditivov v mesu prepovedano, potem je to prepovedano, ni dopustno v manjših količinah.«
»Trenutno zakonodaja EU-ja omogoča, da se proizvodi deklarirajo kot slovenski, ne glede na to, da osnovna surovina prihaja iz tujine. Sledljivost bi morala biti kupcu znana do obrata, kjer se prideluje osnovna surovina, torej že na sami deklaraciji, prek sistema in določene kode pa bi moral potrošnik dobiti tudi informacijo o tem, na kakšen način so jo pridelali.«
»Hrana je strateška dobrina, zato bi morala biti transparentnost izvajanja nadzora večja. S tem mislim, da bi moral slovenski potrošnik dobiti informacije o vseh pregledih, ne le takrat, ko izbruhne afera.«